V najboljšem primeru nam alergija na hrano ”samo” pokvari dan, če pa smo črnogledi se nam pa v najslabšem primeru lahko zgodi, da je celo ogroženo naše zdravje ali celo življenje. Alergija na hrano nam lahko pusti kup neprijetnih posledic. Alergija na hrano nam sproži simptome najpogosteje v vsega nekaj minutah, pri nekaterih gre celo za sekunde, spet pri drugih se alergija pokaže po več urah po zaužitju. Več si lahko preberete na http://enterosgel.si/alergija-na-hrano/ .
Naj vam naštejem nekaj najpogostejših alergij, ki se pojavljajo: alergija na mleko, arašide, oreščke, jajca, sojo, pšenico ali alergija na morske sadeže in školjke. Resnost alergij se razlikuje od človeka do človeka, saj smo različno občutljivi. Najpogostejši znaki alergija na hrano so naslednji: naredijo se lahko srbeči izpuščaji na koži (koprivnica), slabost, bruhanje, vrtoglavica, otečene ustnice in jezik, lahko so razdražene sluznice, oči in grlo. Zaradi zatekanja v grlu oseba težko požira in težje diha. Pri nekaterih se pojavijo tudi bolečine v trebuhu, tudi driska in krči.
Kadar govorimo o najhujših primerih pride do težav pri prekrvavitvi ki se kaže s šibkim pulzom, bledo kožo ter celo omedlevico. Kot že omenjeno lahko pride do obstrukcije dihalnih poti, to se seveda kaže tako da težje dihamo, hlastamo za zrakom. Alergija na hrano s takimi simptomi imenujemo anafilaksa oziroma anafilaktični šok pri katerem nam pade krvni tlak in so tako prizadeti vsi deli telesa. Pomembno je, da vemo na katera živila smo alergični, saj nas lahko nevednost stane življenja.
Če sumite, da imate alergijo na hrano se naročite pri alergologu, kjer vas lahko testira na alergene. Pomembno je, da če opazimo znake anafilaktičnega šoka, da čimprej pokličemo rešilca, saj so zelo pomembne minute. Znano je, da če anafilaksije ne zdravimo, največkrat to pomeni smrt. Zelo pomembno je, da smo previdni tudi v restavracijah kaj naročamo, če nam je poznana alergija na hrano.